Entre el mosaico y las redes, Congreso de Sociabilidad. Cataluña, 2020.

“Entre el mosaico y las redes”. Este ha sido el sujeto del reciente congreso  sobre sociabilidad organizado por el Centro de Estudios de Lengua Catalana junto con la Universidad Rovira i Virgili de Tarragona , celebrado entre Reus y Tarragona el 4 y 5 de diciembre de 2020. El congreso fue organizado por la CCEPC, el Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Lectura de Reus i el Departament de Cultura, que no pudieron finalmente acoger las sesiones presenciales por la evolución de la pandemia covid-19 (1), por lo que contaremos con la ventaja de su retransmisión en diferido.

Se ha centrado en estos aspectos del mundo de la sociabilidad formal, en gran parte guiado por la línea investigdora del grupo ISOCAC, que viene centrándose en asociaciones, organizaciones y sindicatos desde hace varios años.  Numerosas entidades y organizaciones históricas se han sumado a apoyar esta iniciativa, que ha contado cuenta con variados especialistas en el campo asociativo, tanto como ponentes como entre los comunicantes (2).

Contó con grandes especialistas de Sociabilidad en España, desde los organizadores (Ramón Arnabat Mata, Monserrat Dutch), a invitados a impartir las ponencias (María Zozaya-Montes, Elvira Asnsi, Xavi Ferré), comunicantes que ya cuentan con Tesis doctorales y con libros sobre la materia (Guillem Puig Valverdú), o numerosos autores de gran interés como ya ha sido reseñado por (3).  En este sentido, recomendamos bajarse el interesantísimo libro de comunicaciones, cuyo resultado ya está publicado (4). Actualmente está teniendo lugar el proceso de edición de las ponencias, que esperamos que vea pronto la luz.

Programa y temas del Congreso (tomado de la página del CCEPC)

Àmbit 1. Associacionisme cultural, identitats i coneixement.- Aportació de l’associacionisme cultural a la conformació d’identitats diverses i al coneixement. Relació de l’associacionisme cultural i el patrimoni material i immaterial, la història, la llengua, l’educació i la formació, les identitats territorials i socials… Presidència de la sessió: Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili, ISOCAC).

Àmbit 2. Associacionisme cultural i poders.- Relació de col·laboració i/o de confrontació, o d’inhibició, de l’associacionisme cultural vers els poders polítics, religiosos, econòmics i socials. Relacions canviants en l’espai i en el temps. Presidència de la sessió: Joaquim Nadal (Universitat de Girona, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural – ICRPC).

Àmbit 3. Associacionisme cultural i sociabilitat.- El paper de l’associacionisme cultural en la sociabilitat, la socialització, les relacions socials en els àmbits locals i comarcals, la construcció de ciutadanies i de comunitats. Tant a partir de la tasca d’associacions culturals concretes, analitzades en un temps i un espai concrets, com trajectòries en un mateix espai, o de diverses entitats en un espai local concret. Presidència de la sessió: Lluís Miquel Pérez Segura, president del Centre de Lectura de Reus.

Programa

Divendres, 6 de novembre. Sala de Graus, Campus Catalunya. Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.

Àmbit 1. Associacionisme cultural, identitats i coneixement
15.30 h — Lliurament de documentació.
16.00 h — Parlaments institucionals.
16.30 h — Conferència d’obertura: Associacionisme i sociabilitat cultural. Catalunya / Espanya. Conversa entre Ramon Arnabat (Universitat Rovira i Virgili) i María Zozaya (CIDEHUS – Universidade de Évora).
17.30 h — Ponència 1. Associacionisme cultural i construcció identitària: el cas de les bandes de música valencianes, a càrrec d’Elvira Asensi (Universitat de València).
18.15 h — Ponència 2: Quina identitat per a l’associacionisme cultural?, a càrrec de Xavier Ferré (Universitat Rovira i Virgili).
19.00 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 1, a càrrec d’Albert Ghanime (Universitat de Barcelona; Grup d’Estudi d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals, GEHCI).
19.45 h — Debat.

Dissabte, 7 de novembre. Sala d’actes Emili Argilaga. Centre de Lectura de Reus.

Àmbit 2. Associacionisme cultural i poders
10.00 h — Ponència 1: Història i concreció del model associatiu català, a càrrec de Pere Baltà, assessor de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.
10.45 h — Ponència 2: Heterogeneïtat ideològica i fragmentació política de l’associacionisme cultural. El cas valencià, a càrrec d’Antoni Ariño (Universitat de València).
11.30 h — Pausa-cafè.
12.00 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 2, a càrrec d’Oriol Fort, membre de la Coordinadora de Centres
d’Estudis de Parla Catalana i del Centre d’Estudis Molletans.
12.45 h — Debat.
Pausa per al dinar.

Àmbit 3. Associacionisme cultural i sociabilitat
16.00 h — Ponència 1: L’ateneu, com a artefacte i agent de la modernitat contemporània. La Catalunya del vuitcents com a cas d’estudi i de reflexió, a càrrec de David Cao (Universitat de Barcelona)
16.45 h — Ponència 2: L’illa de Mallorca i les associacions populars, culturals i recreatives (1875-1936), a càrrec de Manel Santana (Universitat de les Illes Balears)
17.30 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 3, a càrrec de Meritxell Ferré. (Universitat Rovira i Virgili / Centre de
Lectura de Reus).

Notas al pie: 

  1. “El congrés ‘Associacionisme cultural: entre el mosaic i les xarxes’ se celebrarà virtualment”, Tornavéu, 29 octubre 2020.
    https://www.tornaveu.cat/noticia/5330/el-congres-associacionisme-cultural-entre-el-mosaic-i-les-xarxes-se-celebrara-virtualment 
  2. Entre los comunicantes se cuentan autores que ya cuentan con libros que han ganado el premio Terra de Ateneus, como Guillem Puig Valerdú, con La Taula del Mirall, Ed. Afers, 2018.
  3. Xavier Garcia, L´Ebre, 29 octubre 2020. https://www.setmanarilebre.cat/opinio/125476/congres-sobre-lassociacionisme-cultural
  4. Associacionisme cultural. Entre el mosaic i les xarxes. XII Congrés. Comunicacions. CCEPC, Tarragona-Reus, 2020. Este libro de investigaciones puede bajarse clicando aquí. 

Reseña realizada por

María Zozaya-Montes.

Project credits:

This work of Maria Zozaya-Montes was founded between 1 March 2019 to July 2024 at the University of Évora, CIDEHUS, under the project with the DOI by FCT of Portuguese Republic: DOI: https://doi.org/10.54499/DL57/2016/CP1372/CT0010

Este trabajo de María Zozaya-Montes ha sido realizado entre 1 de marzo 2019 y julio 2024 en la Universidade de Évora- CIDEHUS, con el financiamiento del proyecto recogido en el DOI de la FCT de la República de Portugal: 10.54499/DL57/2016/CP1372/CT0010

Sugerencia de cita de esta entrada:

Sugerencia de cita: María Zozaya-Montes.”Entre el mosaico y las redes, Congreso de Sociabilidad. Cataluña, 2020″, 27 de marzo 2021, disponible en: https://socyhume.hypotheses.org/entre-el-mosaico-y-las-redes-cataluna-2020